Stappenplan voor het 1,5 meter kantoor

De tijd waarin we leven lijkt wel een autorit door de bergen met enorme haarspeldbochten. Je moet constant de focus houden op de weg, niks mag je afleiden. Het zicht is tot de volgende bocht, wat daar achter ligt, weet je niet. De weg naar die bocht is hobbelig en mistig. Dat is het beeld dat werd geschetst door Premier Rutte in de persconferentie van dinsdagavond 21 april 2020.

We richten ons daarmee nu op die eerstvolgende bocht die in het zicht is: ons voorbereiden op een 1,5 meter samenleving. Wanneer we daadwerkelijk weer meer naar kantoor mogen, dat weten we niet. Dat ligt pas na die bocht. Wél weten we dat dit moment een keer gaat komen en dat we daar alvast plannen voor kunnen gaan maken.

Het 1,5 meter kantoor: hoe begin je daaraan?

Er zijn al veel tips te vinden online over het anderhalve meter kantoor. Sommigen zullen van toepassing zijn op jouw organisaties. Sommigen ook niet. Iedere organisatie is anders, iedere werk- of leeromgeving is anders.

Hoe zorg je nou dat je met een plan komt dat past bij jouw organisatie?

Wij hebben hierover nagedacht bij het ontwikkelen van onze ‘Toolkit voor het 1,5 meter kantoor’. Graag delen we hieronder de stappen die je kunt nemen om tot een plan te komen dat het meest passend is voor jouw organisatie.

Stappenplan voor het 1,5 meter kantoor

Stappenplan voor het 1,5 meter kantoor

Stap 1: Verplaats je in de eindgebruiker

Probeer je eens te verplaatsen in jouw medewerkers, bezoeker of leverancier. Hoe verloopt zijn/haar werkdag of bezoek aan het kantoor? Breng dit in kaart vanaf het moment dat hij/zij aankomt op kantoor tot het moment dat de werkdag voorbij is en hij/zij weer onderweg naar huis is.

Tip! Je kan hierbij ook de hulp van de eindgebruiker, je collega’s, inschakelen. Naast dat je zo een completer beeld hebt, zal dit zeker gewaardeerd worden!

Stap 2: Inventariseer de knelpunten

Breng vervolgens in kaart wat de knelpunten zijn waar de medewerker of bezoeker tegenaan kan lopen. Wat zijn kritische ruimten of processen?

Stap 3: Denk na over een oplossing

Ga bij elk knelpunt na welke oplossing hier het beste past. Oplossingsrichtingen kunnen zitten in een goede communicatie, maximale bezetting per ruimte, fysieke aanpassingen in de ruimte of wijzigingen in het gebruik van de ruimte of aanpassingen aan de faciliteiten/dienstverlening.

Stap 4: Maak een projectplan

Uiteraard kun je dit zo uitgebreid maken als je wilt. Wij adviseren wel om de de uitwerking op papier te zetten. Werk de oplossingen verder uit, bereken wat de kosten zijn, beschrijf per oplossing welke acties door wie uitgevoerd moeten worden en maak een tijdsplanning.

Stap 5: Aan de slag!

Ga samen met je team en je leveranciers de oplossingen toepassen en uitvoeren. Zorg hierbij, ondanks de aanleiding en de maatregelen, voor een fijne werksfeer. Maak het leuk en houd het positief.

Stap 6: Feedback vragen en bijstellen

Vraag actief de feedback van de eindgebruiker en gebruik die om de genomen acties te evalueren en bij te stellen. Het gaat er uiteindelijk om dat we een werkomgeving creëren, waarin de eindgebruiker zo optimaal mogelijk zijn/haar werk kan blijven doen.

 

Guideline voor het 1,5 meter kantoor - FGB Facility Esatate

Toolkit voor het 1,5 meter kantoor

Wil je meer weten over hoe je anderhalve meter afstand kunt houden binnen het kantoor? Download dan nu onze gratis toolkit!

Wat zit er in de toolkit?

  • E-book over het opstarten van de panden nadat deze tijdelijk niet in gebruik zijn geweest, inclusief checklist voor de gebouwgebonden installaties;
  • Guideline voor het 1,5 meter kantoor, inclusief 40 aandachtspunten voor het aanpassen van de werkomgeving;
  • Infographic ‘een gastvrij welkom terug op kantoor’ met 9 tips om in deze uitdagende situatie toch een positieve beleving mee te geven.
Download de toolkit

 

Mocht je een plan op maat willen hebben, specifiek voor jouw organisatie? Of wil je een één-op-één advies gesprek met één van onze adviseurs? Dat kan! Vul het contactformulier in en wij nemen graag contact met je op.

Contactformulier

 

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met jouw netwerk.