Stappenplan voor het 1,5 meter kantoor

De tijd waarin we leven lijkt wel een autorit door de bergen met enorme haarspeldbochten. Je moet constant de focus houden op de weg, niks mag je afleiden. Het zicht is tot de volgende bocht, wat daar achter ligt, weet je niet. De weg naar die bocht is hobbelig en mistig. Dat is het beeld dat werd geschetst door Premier Rutte in de persconferentie van dinsdagavond 21 april 2020.

We richten ons daarmee nu op die eerstvolgende bocht die in het zicht is: ons voorbereiden op een 1,5 meter samenleving. Wanneer we daadwerkelijk weer meer naar kantoor mogen, dat weten we niet. Dat ligt pas na die bocht. Wél weten we dat dit moment een keer gaat komen en dat we daar alvast plannen voor kunnen gaan maken.

Het 1,5 meter kantoor: hoe begin je daaraan?

Er zijn al veel tips te vinden online over het anderhalve meter kantoor. Sommigen zullen van toepassing zijn op jouw organisaties. Sommigen ook niet. Iedere organisatie is anders, iedere werk- of leeromgeving is anders.

Hoe zorg je nou dat je met een plan komt dat past bij jouw organisatie?

Wij hebben hierover nagedacht bij het ontwikkelen van onze ‘Toolkit voor het 1,5 meter kantoor’. Graag delen we hieronder de stappen die je kunt nemen om tot een plan te komen dat het meest passend is voor jouw organisatie.

Stappenplan voor het 1,5 meter kantoor

Stappenplan voor het 1,5 meter kantoor

Stap 1: Verplaats je in de eindgebruiker

Probeer je eens te verplaatsen in jouw medewerkers, bezoeker of leverancier. Hoe verloopt zijn/haar werkdag of bezoek aan het kantoor? Breng dit in kaart vanaf het moment dat hij/zij aankomt op kantoor tot het moment dat de werkdag voorbij is en hij/zij weer onderweg naar huis is.

Tip! Je kan hierbij ook de hulp van de eindgebruiker, je collega’s, inschakelen. Naast dat je zo een completer beeld hebt, zal dit zeker gewaardeerd worden!

Stap 2: Inventariseer de knelpunten

Breng vervolgens in kaart wat de knelpunten zijn waar de medewerker of bezoeker tegenaan kan lopen. Wat zijn kritische ruimten of processen?

Stap 3: Denk na over een oplossing

Ga bij elk knelpunt na welke oplossing hier het beste past. Oplossingsrichtingen kunnen zitten in een goede communicatie, maximale bezetting per ruimte, fysieke aanpassingen in de ruimte of wijzigingen in het gebruik van de ruimte of aanpassingen aan de faciliteiten/dienstverlening.

Stap 4: Maak een projectplan

Uiteraard kun je dit zo uitgebreid maken als je wilt. Wij adviseren wel om de de uitwerking op papier te zetten. Werk de oplossingen verder uit, bereken wat de kosten zijn, beschrijf per oplossing welke acties door wie uitgevoerd moeten worden en maak een tijdsplanning.

Stap 5: Aan de slag!

Ga samen met je team en je leveranciers de oplossingen toepassen en uitvoeren. Zorg hierbij, ondanks de aanleiding en de maatregelen, voor een fijne werksfeer. Maak het leuk en houd het positief.

Stap 6: Feedback vragen en bijstellen

Vraag actief de feedback van de eindgebruiker en gebruik die om de genomen acties te evalueren en bij te stellen. Het gaat er uiteindelijk om dat we een werkomgeving creëren, waarin de eindgebruiker zo optimaal mogelijk zijn/haar werk kan blijven doen.

 

Guideline voor het 1,5 meter kantoor - FGB Facility Esatate

Toolkit voor het 1,5 meter kantoor

Wil je meer weten over hoe je anderhalve meter afstand kunt houden binnen het kantoor? Download dan nu onze gratis toolkit!

Wat zit er in de toolkit?

  • E-book over het opstarten van de panden nadat deze tijdelijk niet in gebruik zijn geweest, inclusief checklist voor de gebouwgebonden installaties;
  • Guideline voor het 1,5 meter kantoor, inclusief 40 aandachtspunten voor het aanpassen van de werkomgeving;
  • Infographic ‘een gastvrij welkom terug op kantoor’ met 9 tips om in deze uitdagende situatie toch een positieve beleving mee te geven.
Download de toolkit

 

Mocht je een plan op maat willen hebben, specifiek voor jouw organisatie? Of wil je een één-op-één advies gesprek met één van onze adviseurs? Dat kan! Vul het contactformulier in en wij nemen graag contact met je op.

Contactformulier

 

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met jouw netwerk.

Samen verder als onder de naam…

Als je vaker op onze website komt, dan is het je waarschijnlijk al meteen opgevallen. Onze naam is anders! Vanaf 1 januari 2020 gaan wij verder als FGB Facility Estate!

FGB Facility Group & Facility Estate gaan samen verder!

Met groot genoegen kunnen wij mededelen dat Facility Estate en FGB Facility Group gaan fuseren per 1 januari 2020. Robin Kleen en Sander Donkers zullen samen met Richard Bruins het directieteam gaan vormen.

FGB verwelkomt Lesley Altena als Projectmanager

Lesley Altena is 2 juli gestart bij FGB Facility Group. Wij zijn blij om haar in ons team te hebben! Lees hier wie Lesley is en wat zij kan betekenen voor jou!

“Een transitie, dat kun je er toch wel even bij doen?”

Druk door de waan van de dag? Deadlines die in je nek hijgen? Voortgangsgesprekken voeren? Bezetting kloppend krijgen? Kosten beheersen en verantwoorden aan het managementteam? En dan als slotstuk ook nog even een transitie van een nieuwe of bestaande klant en/of een nieuw concept erbij pakken? Bij het opnoemen van dit takenpakket begint je hoofd […]

FGB prolongeert titel tijdens de CFP Green Buildings Regatta 2019!

Ook dit jaar stond FGB weer aan de start van de CFP Green Buildings Regatta. Deze prachtige dag stond in het teken van veel plezier, netwerken en uiteraard zeilen! Dankzij onze fanatieke teamleden mochten wij wederom de eerste prijs mee naar huis nemen. CFP heeft weer een fantastisch evenement neergezet en wij kijken uit naar […]

Linda van der Marel benoemd tot Business Development Manager bij FGB Facility Group

De FM markt groeit, FGB groeit! Om de focus op de markt te behouden en uit te breiden is Linda van der Marel bij FGB Facility Group (FGB) benoemd tot Business Development Manager. De afgelopen 6 jaar heeft zij binnen FGB als Projectmanager diverse opdrachten uitgevoerd bij organisaties zoals EY, Nuon & SABIC. Haar focus […]

Masterclass Facilitaire Regievoering in de praktijk!

Gonjo Beuken en Linda van der Marel verzorgen in samenwerking met Mindcampus F-Academy de Masterclass Facilitaire regievoering in de praktijk!

YPP Gastvrijheid

Dit is de tijd van doen! En dat gold ook voor onze deelnemers aan het YPP van FGB en Flexim afgelopen woensdag bij a.s.r. in Nieuwegein. FGB en Flexim waren welkom bij deze geweldige locatie, dank aan Marco Meetz en Emanta Leenen voor het beschikbaar stellen van de ruimte en een warm welkom. Jettie Beukers en […]

Young Professionals Program – Circulaire Economie

Onlangs heeft de tweede bijeenkomst van ons Young Professionals Programma (YPP) plaatsgevonden. Deze bijeenkomst  vond plaats op de locatie van  BOVAG, het BOVAGhuis in Bunnik en had als  onderwerp;  “Circulaire Economie”. Aan de hand van een presentatie van Jos van der Heijden en Thijs Louter werd een kijkje gegeven in de wereld van de Circulaire Economie […]

Workshop: Klantgericht te werk!

Wil jij proactief een bijdrage leveren aan de facilitaire afdeling en daarmee jouw klant optimaal ontzorgen en waarde toevoegen aan de organisatie? Veel organisaties werken aan een verschuiving van aanbodgerichte dienstverlening naar een klantgerichte cultuur. Een mooi doel, maar vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Dienstverlenend zijn zit in het DNA van facilitaire professionals en “u […]