Van terras inspiratie naar het jaarplan 2020

De zomer waar we zo naar uit hebben gekeken is aangebroken. Het zonnetje schijnt, vakanties gaan van start en we geven onszelf de tijd om een stap terug te doen. En juist in deze ontspanning, nu je bijvoorbeeld met vrienden op het terras zit, kom je opeens tot nieuwe inzichten. “wat nou als we dit of dat gaan doen…” Soms maak je snel wat aantekeningen op de achterkant van een bierviltje, maar net zo vaak probeer je vooral de ontspanningsmodus aan te houden. Waar was ik ook alweer? Oh ja, ik zat te genieten op het terras. Herkenbaar?

 

Van idee naar resultaat 

“Wat nou als” is vaak in eerste instantie een idee in de vorm van een korte kreet, een eerste gedachte in de richting van een gewenste situatie. Niet alleen bij een bewuste, maar zelfs ook bij een onbewuste keuze voor verbetering ontstaat een creatief proces. Je daagt jezelf in deze fase uit te denken in mogelijkheden. De huidige situatie volstaat niet langer en er ontstaat een verlangen naar vooruitgang of vernieuwing. Dit creatieve proces is helaas niet altijd succesvol. Alle goede bedoelingen ten spijt, sneuvelen veel van deze initiatieven bij gebrek aan tijd, geld, lef of simpelweg bij gebrek aan goede ideeën en/of goede sturing.  

 

Een aantal initiatieven vindt echter de weg naar concretisering. Zo wordt een hersenspinsel langzaam omgezet in een beoogd resultaat. Tussen het idee en het beoogde resultaat in zit een goed doordacht en uitgewerkt plan. Het tot stand komen van een dergelijk plan kan je in complexe situaties zien als een reis. Het begin van deze reis is vaak een inventarisatie van de huidige situatie (inzicht krijgen) en het uitspreken en vastleggen van een ambitie voor de (nabije) toekomst.  

 

Maak tijd 

De meeste tijd bij deze processen moet niet in dikke rapporten gaan zitten, maar in het creatieve proces. Je hebt de tijd nodig om op een andere manier naar hetzelfde te kijken. Laat je hierbij ook eens inspireren door oplossingen buiten je eigen werkveld. Let wel op dat je niet in de verleiding valt om klakkeloos oplossingen te kopiëren, maar ga op zoek naar de waarde die nodig is in je eigen organisatie. 

 

Misschien dat jouw oplossing net niet op de achterkant van een bierviltje past, maar daag je zelf in elk geval uit om het zo bondig mogelijk te verwoorden en toets de houdbaarheid en het aanpassingsvermogen van de oplossing. Streef naar eenvoud waar het kan, maar naar maatwerk waar het nodig is en waarde toevoegt. 

 

Voor de troepen uit 

De zomerperiode is bij uitstek de tijd om te ontspannen, maar ook ode eerste ruimte te creëren waarin jij jouw pad uit kan stippelen met het facilitaire team. Achterhaal waar jouw organisatie momenteel staat, wat de ambitie is en welke doelstellingen er zijn.  Als je dit net ophaalt kan je odeze zaken anticiperen in jouw facilitaire jaarplan.  Zorg er zo voor dat je pro-actief bent en niet in november nog even snel tussendoor een jaarplan 2020 schrijft. Loop voor de troepen uit en maak het verschil. 

 

Gdus snel richting terras. Geniet van een fris biertje of een mooi glas wijnlaat de inspiratie haar werk doen en vul die bierviltjes. Heb je na je vakantie behoefte aan hulp of wil je een keer sparren over jouw jaarplan? Wij zijn er voor jou