Signing voor een ‘corona proof’ kantoor

Om kantoren en onderwijsinstellingen ‘corona proof’ te maken wordt onder andere gebruik gemaakt van signing/bewegwijzering. Voor het anderhalvemeter kantoor moet signing bijdragen aan een veilige werk- en leeromgeving. Met goede signing zorg je ervoor dat looproutes duidelijk zijn, het anderhalve meter afstand houden opgevolgd wordt en worden instructies gegeven voor het gebruik van de route of ruimte.

Maar hoe zorg je ervoor dat het aantrekkelijk is voor de eindgebruiker om de aangegeven signing op te volgen? Hoe maak je het positief? En hoe voorkom je een wirwar aan signing?

Bepaal de route

Start met een inventarisatie aan de hand van een ‘customer journey’ door de werkomgeving. Verplaats je in de eindgebruiker. Welke routes volgt men naar de werkplek of de collegezaal? Welke knelpunten kom je onderweg tegen? Welke werkplekken mag men gebruiken en wat is dan anderhalve meter afstand vanaf die werkplek? In onze ‘Toolkit 1,5 meter kantoor’ geven we hiervoor al diverse voorbeelden. Tijdens de inventarisatie maak je inzichtelijk op welke plekken en welk type signing nodig is.

Tip! Vraag eindgebruikers om input. Laat ze meedenken in oplossingen. Zo creëer je ook meteen draagvlak en voelt men zich meer verantwoordelijk voor het naleven van de routing.

Maak signing positief

Denk bij het opstellen van teksten en vormgeving van de signing na over hoe dit overkomt op de eindgebruiker. Zorg ervoor dat de gebruiker zich welkom voelt. Benadruk wat wél mag op een positieve manier en beperk het gebruik van “verbod”-signing. Voorzie juist de werk- en vergaderplekken die wel gebruikt mogen worden van signing, in plaats van de werkplekken die niet gebruikt mogen worden. Maak het daarmee uitnodigend om je eraan te houden.

Less is more.
Heldere en duidelijke signing is belangrijker dan elke (anderhalve) meter een bordje te plaatsen. Teveel signing zorgt voor onduidelijkheid en verwarring. Ook in vormgeving is minder beter. Minder tekst, meer visuele weergave. Gebruik herkenbare pictogrammen en wees kort en bondig met teksten. Zo maak je het makkelijker voor de gebruiker om de informatie tot zich te nemen. Ze hoeven niet stil te staan om teksten te lezen maar zien in één oogopslag wat er staat. Wil je uniformiteit in de uitstraling? Zorg er dan voor dat je signing aansluit bij de huisstijl van de organisatie.

Lekker praktisch

Als facility professionals houden we ook van praktische oplossingen. Zorg voor signing die makkelijk is aan te brengen, aan te passen en te verwijderen is. Dit voorkomt schade aan vloeren en wanden bij het verwijderen. Misschien kun je de signing aanbrengen over huidige singing die nu niet van toepassing is? Ook kun je beeldschermen (bijv. bij de receptie) inzetten om informatie op de vertonen.

Evalueer en pas aan
Wanneer de kantoren en onderwijsinstellingen weer (actiever) gebruikt gaan worden is het belangrijk om te blijven monitoren hoe de signing ervaren wordt. Vraag de gebruiker actief om feedback. Misschien kom je er, na verloop van tijd, achter dat je hier en daar toch aanpassingen moet doen. Stel je hierin flexibel op, blijf evalueren en pas waar nodig de signing aan.

 

 

Lees hier meer over het 1,5 meter kantoor:

Stappenplan voor het 1,5 meter kantoor

Impact van corona op leveranciersmanagement